Trénink Bena ze Štramberčíku a krátké video

Ladislava Jakubíková

Při krásném pozdním odpoledni jsme si s mým fouskem Benem udělali menší denní trénink, aby pejsek upevňoval své znalosti, hlavně preciznost v přinášení. Ben je silný, dominantní pes a pravidelná práce je nezbytná. Občas se projevuje jak rebel a je proto nezbytné, aby jeho práce byla dotahována do pevného dokončení jednotlivých disciplín. Pejsek cvičí pro myslivost teprve od letošního jara a je před námi spousta práce.

Na videu začínáme chůzí u nohy na řemenu a odložením.

Potom si procvičujeme přivolání, kde vzhledem k Bendově individualistické povaze vždy trvám na přiřazení k noze - teprve tehdy má úkol splněn. Možná jste si všimli, že Ben nedostává za odměnu pamlsky, je to tím, že na něj nikdy chuťově dráždivá metoda nefungovala, pamlsky uraženě plival na zem a také nikdy nešel spát hladový - ani před sportovními, ani před jarními zkouškami.Jednak proto, že pes má pracovat pro naši společnou radost a také proto, aby mu neklesl cukr v krvi a nebyl nervózní - stačí, že jsem vystrašená já. No a možná je to nesmysl, ale pokud by si měl vyhladovělý pes vybrat mezi teplou krví u kusu nebo suchou granulí v mé ruce za lesem, byla by volba asi jasná... Ale jak říkám, je to možná jen moje amatérská domněnka..

Následuje procvičení vlečky, ale tentokrát je pernatá netradičně nesena v ruce(tyč nebyla zrovna při ruce) a jen zlehka se dotýká ocasními pery země, avšak má to zpestřeno klikatou dráhou, aby to pro něj bylo trošku živější. Obvykle totiž děláme vlečku klasicky vlečenou na tyči, ale Benda by mohl začít příliš spoléhat na svůj čtverkový nos, dělat frajera a v rychlosti stopu přestřelit...

Poté jsem Bendovi připravila pohozenou v bažině, to nebylo snadné a trošku to bylo i z mé strany zákeřné, protože asi dvě hodiny před tím si tam naše háravá velškorgi byla schovat kost. Vím, že tohle je pro Bena, který měl na sportovním cvičišti přezdívku " DÍVKAŘ" hodně náročné, ale jak už jsem se zmínila - Ben je dominantní individualista a musím jeho smysl pro povinnost procvičovat i ve ztížených podmínkách, protože je to střapatý lotr.

Hledání v poli je cvičení pro mne - musím sama sebe hlídat, abych jako začátečnice neměla tendence odvolávat psa z prostoru ve chvíli, kdy něco ověřuje, popř. na něco narazí...

Následoval jeden jednoduchý krátký aportík přes potůček, s mokrým holubem. A pak hezký záběr na fouse v pohybu, protože fous je krásný pes a má krásnou motoriku pohybu.

Poté jsme si s Bendou jen tak pro uvolnění procházeli les s volným čicháním a s lehkým procvičením motorické šikovnosti v terénu sbíháním ze skály - to Benovi nedělalo nikdy problém, při cvičení záchranařiny se musel naučit chodit po nestabilních podkladech. Jeho největší vášní byl surf, dokonce tak mocnou vášní, že při tréninku na tovačovských jezerech místo aby figuranta na surfu zachránil tím, že ho přitáhne za lano ke břehu - vztekle ho uprostřed jezera srazil ze surfu do vody a vylezl si na něj sám....Ostuda byla přímo úměrná počtu přihlížejících diváků...Bena jsem od malička brala do složitých terénů, učil se chodit přes rozhoupané lávky, po kmenech stromů, naskakovat do traktorů apod., dokonce pro něj jeden hodný strojvedoucí nastartoval lokomotivu, aby se nebál hluku.

Po lese si ještě udělal jednu pohozenou vycpaninu lišky a na závěr přišlo KONEČNĚ TO NEJLEPŠÍ - MAZLENÍ A VÁLENÍ V TRÁVĚ !!!

Vynechali jsme ten den aport z vody - už jsem byla unavená. Prima odpoledne s kámošem Bendou...

 

Login

Přihlášení do členské zóny