logo text

Zdravím Vás přátelé,

Obdržel jsem e-mail z Nizozemí, týkající se dovozů štěňat.

_______________________

Překlad:

Vážení přátelé

Minulý týden jsem obdržela e-mail od chovatele z Čech a ráda bych informovala o nových dovozních podmínkách pro štěňata do Nizozemí a Belgie.

V prosinci loňského roku vešel v platnost nový předpis pro import štěňat do Nizozemí. Štěňata musí být vakcinována proti vzteklině před importem.

Prakticky to znamená, že český chovatel se musí postarat o štěně až do věku 15 týdnů. Vakcinace může být ve 12 týdnech a poté ochranná lhůta do 15 týdnů. Toto platí pro export štěňat do Nizozemí a Belgie.

Prosím aby jste si na toto, dle mého názoru hloupé nařízení, dali pozor. Nyní se jím musíme řídit.

Mnoho chovatelů a chovatelských klubů se shoduje na tom, že tento předpis nebere na mysli věci jako vnímání štěněte v prvních týdnech, kdy je mladým psem.

Zde v Nizozemí pracujeme na opravě tohoto nařízení, což ale bude nějakou dobu trvat.

Myslím, že by jste o tomto měli být informováni.

S pozdravem

Harrie de Lang

___________________________

Předpisy pro vývozy psů, štěňat, pro cestování se psy do zemí EU jsou uvedeny na stránkách Evropské komise

http://ec.europa.eu/food/animal/liveanimals/pets/nat_rules_dogscatferret_en.htm

Vývozy do dalších zemí světa se také řídí veterinárními předpisy importní země. Mezi nejsložitější patří vývozy na Nový Zéland a do Austrálie.

Dá se říci, že jednoduché jsou vývozy z pohledu veterinárních předpisů do USA a Kanady. Štěně ve stáří minimálně 10 týdnů - 12 týdnů lze vyvézt s platným Pet pasem, jedinec musí být načipován a maximálně 3 dny před odletem vyšetřen u běžného veterináře, který do Pet Pasu potvrdí dobrý zdravotní stav a schopnost daného jedince k přepravě.

Myslím, že by bylo dobré se nejenom spoléhat na to co nám zájemce ze zahraničí říká o plánovaném dovozu a předpisech, kterými se řídí,  ale také se seznámit s předpisy pro dovoz psů importní země a zemí, přes které nový majitel bude cestovat. Jistě si nikdo z našich chovatelů nepřeje, aby se potomek z jeho chovu dostal někde v zahraničí do problémů s veterinární kontrolou, karanténami, atd. Špatně připravený export a následné veterinární problémy mohou být také v importní zemi řešeny utracením daného zvířete, jako například v loňském roce antilopy z Pražské zoo, které byly utraceny v JAR díky chybějícím dokumentům.

Přeji Vám všem mnoho úspěchů s Vašimi odchovy a úspěšné šíření ČF ve světě.

ČF Zdar

Ing. Pavel Dostál

International secretary KCHČF

Pod Kostelíčkem 253

277 21 Liběchov

tel: +420 602 390 580

Login

Přihlášení do členské zóny